Diabetes insipidus symptomen

Diabetes insipidus is goed te herkennen aan enkele symptomen. Hoewel het vaak wordt gedacht, heeft diabetes insipidus niets te maken met diabetes mellitus, ook wel suikerziekte genoemd. De symptomen van diabetes insipidus komen dan ook niet overeen met de symptomen van diabetes mellitus. Bij diabetes insipidus is er een constant verlies van vocht, omdat het hormoon ADH niet aanwezig is. ADH is verantwoordelijk voor de vochthuishouding. Zonder ADH wordt er continu vocht uitgescheiden via de nieren, wat ook het geval is bij diabetes insipidus. Dit heeft enkele duidelijke symptomen.

Diabetes insipidus symptomen

De symptomen van diabetes insipidus zijn zeker voor artsen vrij eenvoudig te herkennen. Op basis van de symptomen kan vrij eenvoudig een voorlopige diagnose gesteld worden, die met behulp van enkele tests bevestigd kan worden. Lees hier meer over op de pagina diabetes insipidus diagnostiek. De volgende symptomen komen vrijwel altijd voor bij diabetes insipidus:

  • veel plassen
  • continu dorst, die vooral met koude drank gelest kan worden
  • hoofdpijn
  • gevoel van zwakte en vermoeidheid
  • droge mond
  • prikkelbaarheid en concentratieproblemen
  • bij kinderen en jongeren een vertraagde groei en soms epilepsie
  • koorts
  • misselijkheid en overgeven

De symptomen kunnen per persoon verschillen in ernst, maar zijn bij vrijwel ieder geval van diabetes insipidus aanwezig. Met name de hoeveel urine die dagelijks wordt uitgescheiden kan verschillen. Bij ernstige gevallen kan dit oplopen tot wel 10-15 liter per dag. Bij minder ernstige gevallen ligt de hoeveelheid ook al gauw rond de 5 liter per dag. Het is voor mensen met diabetes insipidus erg lastig om hier tegenop te drinken.

Verlies belangrijke stoffen bij diabetes insipidus

Omdat er zoveel wordt geplast bij diabetes insipidus, gaan er ook veel stoffen verloren die opgelost zitten in het bloed. Met name de zogenaamde elektrolyten gaan snel verloren bij diabetes insipidus. Dit zijn kleine eenvoudige stoffen die een rol spelen bij onder andere de vochthuishouding, zoals zout. Ook bij het regelen van de bloeddruk spelen de elektrolyten een rol. Het gevolg van het verlies is dat de zoutconcentratie in het bloed laag is. Ook dit is schadelijk en leidt tot verergerde klachten bij diabetes insipidus.

Vochtverlies

Er wordt zoveel urine geproduceerd, dat ongecontroleerd vochtverlies regelmatig kan voorkomen. Met name bedplassen komt regelmatig voor bij mensen met diabetes insipidus. Om deze reden kan het verstandig zijn om preventief een luier te dragen. Het vochtverlies wordt voorkomen door medicijnen te nemen. In veel gevallen wordt er synthetisch ADH genomen, waardoor het vocht wordt vastgehouden zoals normaal het geval zou zijn. Bij nefrogene diabetes insipidus wordt er net als normaal ADH geproduceerd door het lichaam, maar zijn de nieren hier niet voor gevoelig. Lees meer over de behandeling en over nefrogene diabetes insipidus.